15 Mart 2016 Salı

SİNGAPUR

23 Şubat 2016-8 Mart 2016 arası Uzakdoğu proğramı. Singapur ile başladı ve Singapur da bitti.
Skyscanner ile uçak biletleri hakkında bilgi edindim ve kendime en uygun uçuş firmasını seçerek o firmanın web sayfasından İstanbul-Singapur uçak biletini aldım. Biletinizi skyscanner web sitesinden almamanızı öneririm . Fiyat düşük görünüyor ama almak istediğinizde karşınıza daha yüksek fiyat çıkıyor. Biletinizi 2 ay öncesinden alırsanız daha uygun fiyat olabilir. Tabi bazı firmaların kuruluş yıl dönümü vs gibi indirim fırsatlarını da kaçırmamak gerekiyor. Eğer uçuş tarihiniz esnek ise salı perşembe günleri bilet ücretleri daha ucuz oluyor. Tripadviser programı kullanılarak otel rezervasyonları yapıldı. Ülkeler ve şehirler arası uçak ve otobüs biletleri internetden alındı.
Qatar Havayolu ile
4 saat 10 dakika sonra Doha'ya vardık,
7 saat 30 dakika sonra Singapur Changi havalanına ulaştık.
Singapur kışın 6 saat yazın 5 saat (bizdeki yaz saatinden dolay) ileri.
Türk vatandaşları için Singapur da 30 gün kalma durumu için vize istenmiyor.
Havalimanı orkidelerle, çeşitli bitkilerle dekore edilmiş çok temiz, düzenli ve bakımlı. Yön işaretleri ve yazılarla gitmek istediğiniz yeri kolayca buluyorsunuz.  2015 yılında dünyanın en iyi havalimanı seçilmiş. Hava alanı içinden metroya binebilirsiniz. Taksiye binecekseniz taksi kapısından çıkacaksınız,  bir görevli sırayla taksi organizasyonunu yapıyor. Dışarı çıkınca sıcak ve nemli havayı hemen hissediyorsunuz. Her taraf yemyeşil büyük bitki ve ağaçlarla kaplı.


Singapur Malay Yarımadası'nın güneyinde, ekvatorun 137 km kuzeyinde yer alan bir şehir devletidir.
Kuzeyde Malezya'nın Johor, güneyde ise Endonezya'nın Riau adaları ile çevrilidir. Singapur ismi "Aslan Şehir" anlamındadır. Malay efsanesine göre Sumatra prensi adaya geldiğinde garip bir hayvan görür ve aslana benzetir.
TARİHİ
İngiliz Sir Thomas Stamford Raffles 'in 1819 yılında ingiliz limanı kurmasıyla Singapur'un modern tarihi başladı.İngiliz sömürgesi altında Hindistan-Çin ticaret merkezi oldu. 1824 yılında yapılan anlaşmayla bölge Britanya ve hollanda eğemenliği arasında paylaşıldı ve ada daimi olarak Britanya'nın eline geçti. Doğu-Batı ticaretinin artması ile zenginleşme dönemine girdi.
19. yy sonlarında Malay yarımadasında kurulmuş olan kauçuk ve kalay madenleri geliştirildi ve bu maden ürünleri Singapurdan Çinli tüccarlar aracılığı ile endüstri ülkelerine ihraç edildi. Malaya Federasyonunun 1895 te kurulmasıyla Singapur, Malezya'dan ayrıldı.
II. Dünya Savaşı sırasında 1942-1945 yılları arasında Singapur Japon imparatorluğu tarafından işgal edildi. Adı Syonan-to olarak değiştirildi. 1946 da Singapur Malezya'dan bağımsız bir Britanya Kraliyet Kolonisi oldu.
1948 de ilk seçimler yapıldı. Yine de en yüksek yetki Britanya tarafından atanan vali de bulunmaktaydı. İktidarda ki Singapur Halk hareket Partisi ve Malezya İttifak partisi arasındaki anlaşmazlık Malezya ile Singapur'un ayrılığı ile sonuçlandı. Başbakan Lee Kuan Yew Singapur'u federasyondan çıkararak 9 ağustos 1965 tarihinde tam bağımsız bir cumhuriyet statüsüne kavuşturdu.
31 yıl başbakan olan Lee Kuan Yew , 1990 da görevini Goh Chok Tong'a devretti.
FİZİKSEL YAPI
Singapur'un yüzölçümü 622 km karedir. Singapur Malay adasına 1200 m uzunlukta karayolu ile bağlantılıdır. Singapur'un kendine ait 40 kadar adacığı vardır.
Singapur'un arazisi kıyı bölgelerde alçak ve orta bölgelerde az yüksektir. Ülkenin en yüksek noktası 177 metrelik Timah Dağı'dır. 3 Km boyunda Singapur nehri bulunmaktadır. Göl yoktur.
İKLİM
Singapur tropikal iklime sahiptir. Mevsimlere göre nem, ısı,yağış değişikliği çok azdır. Ekim mayıs ayları arasında yağışlar artar.
Bir zamanlar toprakları tamamen tropikal ormanlarla kaplıydı. Bugün bunların  %85 i yok olmuştur. Doğal kaynakları sınırlı olan ada dışa bağımlıdır. 
Okyanus ile Güney Çin Denizi arasındaki stratejik konumu ,petrol rafineri merkezi olarak ev sahipliği yapmaktadır.
NÜFUS VE SOSYAL YAŞAM
20014 yılı Haziran ayı sonu verilerine göre Nüfusu 5.469.724 kişidir. Yaklaşık 3.870.739 u Singapurun yerleşik nüfusunu oluşturur.1.598.795 Singapur vatandaşı ülke dışında ikamet etmektedir.
Nüfusun %74 ü Çin asıllı,%13 ü Malay ve %9 u Hint asıllıdır.
Yıllık nüfus artışı %1.3 tür.
Malay dilini milli dil, Mandarin(çin lehçesi), Tamil ve ingilizceyi resmi dil kabul etti.
Din bakımından halkın %42.5 i Budist ; %14.9 u Müslüman; %14.6 sı Hıristiyan; %4 ü Hindu; %8.5 i Taoist dinleri oluşturur.
Halkın % 95.4 ü okuryazardır.
Ülkede 5 önemli üniversite bulunmaktadır.
Ülkede 17 tane modern hastane vardır.
SİYASET
Singapur Cumhuriyeti parlamenter demokrasi sistemine dayanır. Yasama gücü tek meclisli Millet Meclisinin elindedir. Meclis 94 üyeli olup, üyeler beş senede bir seçilir.
Cumhurbaşkanı belirlenen adaylar arasından 6 yıl için halk tarafından seçilmektedir.
EKONOMİ
Singapur ekonomisinin büyük bir kısmı ticarete dayanr.Ayrıca ulaştırma, bankacılık, sigortacılık, haberleşme, tamirat ve depolama gibi hizmetlerden de önemli ölçüde gelir elde  edilmektedir. Diğer önemli gelir kaynağı da endüstridir. Endüstri kaynakları gemi yapımcılığı, petrol rafinerileri, elektronik aletler, tekstil,gıda ve kereste endüstrisidir. Balıkçılıkta son zamanlarda önemli gelir kaynağı olmaktadır.
                                             singapur haritası ile ilgili görsel sonucu
Gezilerim esnasında kalacak yerler, gezilecek yerler ve yemek yenecek yerler konusunda TripAdvisor programından ve yapılan yorumlardan çok faydalandım.

İlk gün Night Safari'ye katıldık. Neredeyse doğal ortamın aynısı, 26 dekara yayılmış, yaklaşık 300 çeşit, 3000 adet hayvanın bulunduğu hayvanat bahçesini yani ormanını önce üstü açık ardarda bağlanmış vagonlarla gezdik.  Bu vagonlar hiç ses çıkarmıyor, sessiz bir ortamda sadece rehberin sesi duyuluyor. Daha sonra isterseniz patikalarda yaya olarak gezerek hayvanları daha yakından görme fırsatını buluyorsunuz. Ama dikkat: Sırtlan, ayı, kurt, aslan gibi hayvanlarla yüz yüze gelebilirsiniz ve aranızda hiç engel görülmüyor. 

                                                             
Biz gezerken sırtlan bize bakıyor biz sırtlana bakıyorduk. Sanki her an yanımıza gelecekmiş gibi. Aslan, zebra, fil, gergedan, sırtlan, sincap, su samuru, flamingo, tilki, antilop, geyik, ceylan, leopar, manda, bizon,vs daha yüzlercesini loş gece karanlığında  gizlendikleri yerde uyurken görmekte zorlanabilirsiniz.
                                            
Hayvanları ürkütmemek için flash ile fotoğraf çekmek yasak.
              
Meyve yarasasına bir metre kadar yaklaştık.
Safari sonunda hayvanların sahne gösterilerinin olduğu şov da görülmeye değer ve eğlenceli.

https://www.youtube.com/watch?v=5WXrDAPuvIY 
alıntı:Jamcansing
bu video daha fazla bilgi verebilir.

İkinci gün metroyu kullanarak Sentosa adasına gittik.

2-3 dakika da bir metro geliyor. Metro yoğun bir şekilde kullanılıyor ve çok sistemli. Metroda su içmek bir şey yemek yasak. Ülke genelinde sakız çiğnemek de yasak. Uyuşturucu bulundurmak ticaretini yapmak ölüm ile cezalandırılıyor.
Metrodan Harbour durağında indik ve etrafı gezmek için adaya 1 km kadar yürüyerek geçtik. İsterseniz tren ve teleferik ile de geçebilirsiniz. Denize girip her faaliyete katılmak isterseniz bu adaya 3-4 gününüzü ayırmanız gerekir.

Sentosa  Malayların ilk yerleşmeye başladığı dönemde ölüm adası adıyla anılıyormuş. Bunun sebebi de korsanlar tarafından çok saldırıya uğramasıymış.

 Adada mağazalar, restoranlar, plaj, eğlence parkları, botanik parkları, orkide bahçeleri, golf alanları, çeşitli aktiviteler var.





Eğlence merkezlerinden biri de Universial Studios.

Dünyanın en büyük okyanus akvaryumlarından birisi S.E.A. Aquarium Sentosa adasında. Çok fazla çeşitlilik var  ve görsel şölen harika. Yaklaşık 2 saatte geziliyor. 



















Daha fazla görüntü için:
https://www.youtube.com/watch?v=P1mvjyfsprw

İslam Müzesi
Ahşap kabartma ile  "Allah" yazılmış. Işıklandırma  ile dua eden kadın gölgesi oluşmuş.
Anne baba ve bebek gölgesi



 Singapurda Çin Mahallesi
Çubukla yeme deneyimi

Çin yemeği. Daha önce denenmiş tavsiye edilen bir restoran, gerçekten yemekler çok güzeldi. Yemekler sos ve baharatlar ile zenginleştirilmiş.


Bu da tavsiye edilen bir restoran. Hint yemeklerini çok güzel yapıyorlar. Yediğim en güzel Hint yemeği idi. Dışarısı çok sıcak olmasına rağmen , hastalanmamak için bizler sıkı giyinmek zorunda kaldık. Restoran, otobüs, metro gibi kapalı yerler hep klimalı ve çok soğutuyorlar..
Metro bekleyenler rayları hiç görmüyor. Metro geldiğinde hem istasyonun kapısı hem metronun kapısı açılıyor. Kapıların bulunduğu hizada yere çizilmiş üç tane çizgi var. Kenarlardaki çizgilerin üzerinde binecekler geliş sırasına göre diziliyor. Kapılar açılınca ortadan tek sıra inecekler, iki kenardan tek sıra olarak binecekler ilerliyor. Metroda engelli, hamile ve yaşlılar için ayrılan koltuklara bunların dışında kimse oturmuyor.

Botanik bahçesine de metro ile gidiyoruz.
Singapur Botanik bahçesi çok büyük bir alana yayılmış. ( 74 hektar) 3 tane göl var. Swan lake, Symphony lake, Eco lake. Bu  bahçenin kurulması ülkenin kurucusu olan Stamfort Raffles sayesinde olmuş.
O gün minik ögrenciler derslerini açık alanda yapıyorlardı. Spor yapanlar, piknik yapanlar, gezenler. Çok temiz ve bakımlı olan park çok sessizdi, sadece öten kuşların sesi duyuluyordu.




Burası yağmur ormanları. Çok yüksek devasa ağaçlar var. Bazı ağaçlar havadaki dallarından 5-10 metre uzunluğunda ip gibi hava kökleri salıyor. Hava kökleri yere değdiği yerde hemen tutunup kalınlaşmaya yeni bir ağaç gibi  gövde oluşturmaya başlıyor.
Dünyanın en büyük orkide bahçesinin girişi.


 Girişte serinleyebileceğiniz ve gezeceğiniz satış mağazası var. Cam içine yerleştirilmiş orkide, orkide desenli batik ipek fularlar,tişörtler, tüp içinde canlı orkideler vs hediyelikler alabilirsiniz. Fiyatlar çok yüksek.





 Vip orkideler. Ziyaret eden devlet başkanlarının isimleri verilmiş.



Bu tac ı süsleyen sarı çiçeklerin hepsi orkide. Ne saksı var ne de toprak.














Bin bir çeşit orkide.
Bu orkideler nasıl yaşıyor anlamadım. Saksı ve toprak olmadan orkideleri bir ağaç gövdesinin üzerine koymuşlar oraya tutunmuş ve çiçek açmış. Orkidelere sadece hava yetiyor.
Cool House. Burası çok serin bir yer. Yükseklerde soğuk iklim şartlarında yetişen bitki türleri var. Etobur bitki türleri de varmış ama biz göremedik.
                                      

 Symphony lake

   
Nilüfer çiçeği

Yıllanmış ağaçlar kaya biçimine dönüşmüş

Evolution Garden (taşlaşmış ağaç gövdesi)

Diğer Bahçeler
Ginger Garden---Zencefil ve türleri olan baharat bahçesi
Healing Garden--400 çeşit medikal bitki bahçesi
Fragrant Garden--Hoş kokulu aromatik bitkilerin olduğu bahçe
Foliage Garden-- dekoratif, suda yaşayan bitkiler
Chidren's Garden--Çocuklar oyun oynayarak bitkileri tanıdıkları bahçe.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder