20 Mart 2016 Pazar

SEAM REAP (KAMBOÇYA)


Sabah erkenden Kuala Lumpurdan ayrılıyoruz. Malezya hava yoluyla 2 saat lik yolculuk sonrası Kamboçya'nın Seam Reap şehrindeyiz. Hava alanında vize formlarını doldurup 1 fotoğraf ve 40 dolar ödeyerek sınırdan geçiyoruz. 
Angkor Wat tapınaklarının 1992 yılında Unesco Dünya Mirası listesine girmesiyle, Kamboçyanın en çok turist çeken şehri Siem Reap olmuş. Otelcilik ,cafe ,restoran ve night marketleri çok gelişmiş ve hareketli bir gece hayatı var. Siem Reap nehri şehrin ortasından geçmektedir.
En büyük gelir kaynağı turizmdir. 12. yüzyılda inşa edilen Angkor Wat tapınaklarını yılda 3.5 milyon turist ziyaret etmektedir.  Bunun yanı sıra çiftçilik, balıkçılık ,el işleri de katkıda bulunmaktadır. Siem Reap tropikal iklime sahiptir, mevsimlere göre sıcaklık ,nem ,yağış farkı çok azdır. Sıcaklık ve nem yüksektir. Dolar geçerli. 1-5-10 dolar bozukluklar işinizi kolaylaştırır. Kamboçya para birimi Riel dir.
Kamboçya  kişi başı gelir de dünyanın alt sıralarında yer alıyor. Yerel halkının adı 'Khmer' ler.
angkor wat ile ilgili görsel sonucu
Siem Reap e dünyanın en büyük tapınağı olan Angkor Wat ı görmeye geldik. Angkor şehir, Wat tapınak demek. Tapınak 400 km karelik bir alana yayılmış ve 12. yüzyılda Khmer Krallarından Suryavarman II tarafından, Hindu tanrısı Vishnu adına inşa edilmiştir. o Dönemde başkent olarak kullanılan Angkor Wat 14. yy da şimdiki başkent Phnom Penh şehri olmuştur. 12. yy da 1 milyon insan yaşıyordu. Büyüklüğü kadar su şebekesinin kurulması mühendislik harikasıdır. 13. yy da Hindu tapınağından Budist tapınağına dönüştürülmüştür. Unesco Dünya Mirasını koruma listesine girmesiyle daha önce bırakılan restorasyon çalışmalarına yeniden başlanmıştır. Geniş duvar heykelleri ve duvarlarını süsleyen bir çok Hindu koruyucu meleği ile de hayranlık uyandırıyor. Tapınakların yapımında kullanılan taşlar bölgenin 70 km uzağındaki taş ocaklarından getirilmiştir. Taşları taşımak için Seam Reap nehri ile Tonle Sap gölünden buraya kilometrelerce kanallar açılmış ve taşlar bu kanallardan tekneler ile taşınmıştır. Ahşap ve kaplamalar zamana yenik düşmüş ama taş yapılar yerinde durmaktadır. Tapınağın yapımı 30 yıl sürmüş. Dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilmektedir.
Tuktuk ( motosikletin çektiği fayton) ile anlaşarak otelimize ulaşıyoruz. Tuktuk'çular ile mutlaka pazarlık yapmak gerekiyor 2 katı fiyat söylüyorlar. Otelimizin adı Home İndochine D'anghor. Yeşil bitkiler ve çiçeklerle kaplı, çok temiz  butik otel. Personel ise çok cana yakın ,ilgili ve yol gösterici. 

 Odayı canlı çiçek ve bitkilerle süslemişler. Odada wi-fi ,ikramlar ,bar var. 3 gün iki kişi ücreti 188 singapur doları. Kahvaltı dahil, havuzdan yaralanılıyor. Çok uygun.

 Girişte ayakkabılar çıkarılıyor.
 Giriş de bulunan tapınağa her gün değişik yiyecekler konuyor.

 Serinlemek için buz gibi hindistan cevizi suyu içmek harika

Her yer de meyve barları

 İki gün bizi tapınaklara götürmesi için günlüğü 20 dolara tuktuk kiralıyoruz.



 Anghor Wat tapınaklarına kişi başı 40 dolar ücret ödeyerek 3 günlük(2 gün de aynı fiyat) giriş bileti alıyoruz. 



Karşılıklı 2 bina kütüphane



 Haven tapınağına çıkma kuyruğu. Biz ertesi güne bırakıyoruz,erken gidilince daha az kuyruk oluyor.









Bizdeki karpuz sergisi gibi orda da coconut (hindistan cevizi)sergisi var.
 Hem suyunu iç hemde meyvesini ye.














 verdiğim meyve ile yetinmedi diğer elimdeki meyveyi de kaptı.






Yan yatan Buda heykeli. Sağ taraftaki çizimde restorasyon çalışmaları için.


Yıllanmış ağaçlar yapılarla bütünleşmiş







Kamboçya dünya da kara mayını cenneti. Ülkede bugün hala 10 milyon temizlenmemiş mayın bulunduğu iddia ediliyor. Bu yüzden demiryolu inşa edilemiyor. Bugüne kadar 40.000 kişi mayınlar nedeniyle uzuvlarını kaybetmiş. Bu insanlar  dileniyor , müzik yapıyor ,cd, takı satıyorlar.

 Çocuklar ağaç çiçeğinin balını emiyorlar.

 Meyve soyma, hazırlama işinde çok pratikler. Yerel pazarlarında çok çeşitli meyve ve sebzeler var. Hep kadınlar çalışıyor.

                                                                                                Yemeklerin içeriği benziyor sunumu farklı. Et,çeşitli sebze, pirinç ve yumurta. Pirinç yerine makarna da kullanılıyor. Ve bol baharat özellikle zencefil çok kullanılıyor.

Otelde sabah kahvaltısı. Sabah kahvaltısında bile et ve sebze var.

Angkor Wat karşıdan görünüşü.

                                                          Merdivenler çok dik ve yorucu 






Kıyafeti uygun olmayanlar Haven tapınağına alınmıyor. Girmek için uzun bir kuyruk beklemişiz. Beni almadılar. Şalımı örterim dedim yine kabul etmediler. Mustafa gezdi geldi. Sonra  Mustafa'nın tişörtünü giyerek ben tapınağa girebildim. 











Bu kadar bataklık görünümüne rağmen ne bir sinek ne de kötü koku var. Su üzerinde minik çiçekli nilüferler var.













 Herşeyi tuktuklarla taşıyorlar. Seam reap küçük bir şehir olduğundan ulaşım genellikle motosikletler ile yapılıyor. Hanımlar motosikletlerde omuzlarında çantaları,  önlerine çocuklarını bindirerek yolculuk yapıyorlar. Hatta iki kadın motosiklet ile yan yana giderek yolda sohbet bile ediyorlar. İlkokul çağındaki çocuklar bile motosiklete biniyor. Motosikletler yüzünden trafik çok kalabalık ve karmaşık . Karşıdan karşıya geçmeyi bırak yolda yürümek bile  çok tehlikeli. Yollarda hiç bir trafik lambası ve trafik polisi yok.

 Motosikletler için benzin istasyonu

 Apsara dansı figürü
















 Tapınaklar arası mesafelere tuk tuk ile gidiliyor. Tapınak içi gezilirken tuktukçular gölgede bekliyor.


 Basamakların genişliği ayak boyundan kısa ama yüksekliği zorlayacak kadar mesafeli.










 Apsara dansı figürleri





Değişik bir meyveyi denerken
sıcakta tırmanmak çok zorluyor



Günde 10-12 km kadar yürüyüp sürekli merdiven çıkıp indikten sonra havuz keyfi ve ayak masajı şart oluyor.
Yerel pazarlar

Deniz ürünleri pazarı
Dönerci Türk. Seam Reap de yaşayan 15 Türk varmış 4 ü ile tanıştık. 3 ü dönercilik yapıyor 1 tanesi şişe içerisine kumdan manzaralar yapıyor.
İkinci döner şubesi açıyorlardı, Mustafa' ya da görev düştü.


Otelde sabah kahvaltımız.

                                                           lok lak yemeği

 Otel fiyatları gibi yemek fiyatları da uygun. Tripadvisor da 3. sırada tavsiye edilen Genevieve's restoranın yemekleri çok leziz ve sunumu gösterişli idi. Angkor birasını da içmenizi tavsiye ederim. Restoran için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor yoksa yer bulunmuyor.
 Khmer yemeği
Sevimli  Khmer bebeği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder